Trakonya Sularımızda Yaşayan En Zehirli Balık



Trakonya balığı nasıl bir balık türüdür, oltayla yakalandığında neler yapılmalı ve trakonya yenir mi? İste yanıtları.
Yazın gelmesi ile olta balıkçılarının sayısında her yaz olduğu gibi  patlama yaşanıyor. Peki denizlerimizde yaşayan zehirli  balıklar hakkında  amatör olta balıkçılarımızın ne kadar bilgileri var ve bu balıkların tehlikelerinin büyüklüğünden ne kadar haberdarlar. Bu balıklardan başlıca en çok bilinen ve oltalara en çok gelen balıklardan biri olan Trakonya  balığına dikkat çekmek istiyorum.

Özellikle Akdeniz bölgesinde ve Egede olta balıkçılarının sıkşa karşılaştıkları Trakonya olarak bilinen bu balık ülkemizde en zehirli balıklar arasında yer alıyor. Tekne ve kıyı avlarında balıkçıların oltasına sıkça atlayan bu balık gerekli dikkat gösterilerek oltadan çıkarılıp güzelce temizlendiğinde eti çok lezzetli bir balık olarak sofranızı süzleyebilir. Ama olurda sırt ve solungaç bölümünde zehirli iğneler ile tanışırsanız bilinki durum hiçte iç açıcı değil. Şanslı iseniz önce  zehirli dikenlerin saplandığı parmağınız şişmeye başlayacaktır, dakikalar içinde eliniz şişecektir ve  biraz daha zaman içinde kolunuz olduğu gibi şişip uyuşmaya başlayacaktır. Bunları nerden biliyorsunuz derseniz  olta balıkçığımın ilk yıllarında birebir yaşayarak öğrenmiş oldum. Şansıma ki balık sadece 10 cm boyunda idi ve etkisi 14 saat sürdü. Sonradan daha büyük etkilere yol açabildiğini hatta kalp krizini tetikliyerek büyük tehlikelere yol açtığını öğrenince kendimi şanslı hissettmiştim.

Bir çok balıkçımız butür balıkları dikkate almıyor bana birşey olmaz mantığı ile balığı eli ile tutarak oltadan çıkarmaya çalışıyor. Bilmiyorki kendini nasıl bir tehlikenin beklediğini....


Olurda bu balığa denk gelir olta ile yakalarsanız peki ne yapmalıyız?

Bazı biliçsiz balıkçılar bu balığı gördüklerinde direk misinayı keserek balığın ağzında 20 30 cm lik misina ile denize geri gönderiyorlar. Bunu asla yapmamalıyız. Sonuçta zehirlide olsa bu balıkta doğada dengenin bir parçası ve yaşamayı hakkı var. Ağzında misina ve iğne ile balığı ölüme göndermenin hiç bir açıklaması olamaz. Balığı yakaladığınızda yanınızda  iğne çıkarmak için aparatınız varsa yada, pense, kerpeten , makas yada en basiti bir bez  ile güzelce tutup zehirli dikenlere dikkat ederek balığı oltanızdan çıkarabilirsiniz...Unutmayinki tüm balıklar doğada dengenin sağlanmasına bir pozisyon sahibidir! 

Trakonya sokması durumunda ilk müdahale ve tedavi nasıl yapılır?

Trakonyanın özellikle yüzgeç ve sırt bölümündeki dikenlere temas etmeniz durumunda ilk olarak temas bölgesi kontrol edilip diken parşası varsa cımbız yardımı ile çıkarılmalıdır. İlk anda tatlı su ile bölgeyi yıkamak dikenin battığı yerdeki kalmış olan zehir partiküllerinin patlmasına neden olacaktır. Bunun için ilk aşamada dikene temas eden yer  tuzlu su ile yıkanmalı ve elinize battıysa elinizi tuzlu suyun içinde iyice sallayarak zehirin dışarı çıkmasına yardımcı olunmalıdır.  Dikenin battığı yeri elinizle  iyice sıkarak bölgedeki zehirli kanı olabilidiğince dışarı atmaya çalışın.  Ağzınızla kanı emmeye çalışmak ağız yoluyla balığın zehrinin size geçmesine neden olacaktır bundan dolayı  bu tarz durumlardan kaçının. Ardından soku bölgesine azar azar bir çorba kaşığı kadar amonyak dökün. (Eczanelerde bu tür zehirli hayvan sokması durumları için hazır şekilde satılmakta temin edip yanınızda bulundurabilirsiniz). Amonyak yoksa sokulan bölgeyi sirkeye batırıp bekletmekte fayda gösterecektir.  Yaptığınız ilk müdahalenin  ardından mümkünse sokan balığıda yanınıza alıp en yakın sağlık kuruluşuna gitmek en sağlıklı çözüm olacaktır.

trakonya balığı nasıl temizlenir trakonya balığı faydaları trakonya balığı özellikleri trakonya balığı sokması trakonya temizleme trakonya sokması ve zehirlenme zehirli balık trakonya balığı yenirmi dragon balık sokması balık sokması nasıl tedavi edilir

trakonya-20140623.jpg
Sosyal Medyada Paylaş!!!
Hata Bildirimi Yap:

Bu İçeriğe Yapılan Yorumlar

Ziyaretçi Oy Ortalaması

0,00 / 5

Oy Dağılımı

5
0% Complete (danger)
0
4
0% Complete (danger)
0
3
0% Complete (danger)
0
2
0% Complete (danger)
0
1
0% Complete (danger)
0

2.08.2014 14:07:42
----
Aman dikkat edin arkadaşlar. Ben küçük bir trakonyanın azizliğine uğramıştım. Sabah 8 den gece yarısına kadar kolum şiş ve uyuşuk bir şekilde dolaştım.

1.02.2015 17:39:14
----
Arkadaşlar ben bu balık ile mudanyada tanıştım. Bilmeden çıplak elle tuttum 5dakika sonra yanma ve uyuşma başlayınca hemen zehiri emerek tükürdüm öyle kurtardım.

17.09.2016 11:13:13
----
Merhaba, eğer bu şekilde bir sokma ile karşılaşırsanız bölgeyi sıcak suya sokun Emin olun Agrınız kalmayacaktır.



En Çok Tıklananlar

  • denizlerde_hava-durumu.PNG Denizlerimizde 3 günlük güncel rüzgar durumu
    Balıkçılar ve denize açılmak için plan yapanlar için denizleri...
  • tavuk-eti-ile-balik-avi-20140802.jpg Tavuk eti ile balık avı
    Tavuk eti ile balık avlanır mı diye düşünüyorsanız işte cevabı...
  • \d/BalikTarifleri/palamut-tava-tarifi-20141015.JPG Palamut Tava Tarifi
    Palamut tava nasıl yapılır, lezzete lezzet nasıl katılır!...     
  • sazanavi-20140208.jpg Sazan avı nasıl yapılır?
    Sazan avı teknikleri & sazan için boili topu kullanımı ve haz...
  • \d/BalikTarifleri/levrek-pisirme-tarifi-20150321 Levrek tava tarifi
    Tavada levrek nasıl kızartılır, evde levrek nasıl yapılır diye...
  • kiyi-balikciligi.JPG Kıyıdan olta ile balık avlamak
    Kıyıdan balık avı nasıl yapılır, kıyı avı için hangi balık ma...
  • yayin-baligi-yemi-20140814 Yayın balığı yemi nasıl yapılır ?
    Solucan, tavuk ciğeri ve pamuk ile yapılan çok ilginç yayın ye...
  • levrek-nasil-yakalanir.jpg Levrek avı nasıl yapılır?
    Levrek hangi havada / hangi rapala ile nasıl yakalanır...