Sazan avı nasıl yapılır?


Sazan tatlı suda yaşayan en dikkatli ve uyanık balıklardan biridir.sanılanın aksine sazan avcılığı zor ve zahmet gerektiren bir avdır.Ülkemiz iç sularında sazan balığı pullu ve pulsuz olmak üzer iki ana tür altında bir çok farklı çeşidi vardır.Sazan dipte yaşayan ve dipte avlanmayı seven bir balıktır.Suyun dibinde solucan, larva böcek ve bitki parçaları ile beslenir.Genel olarak uygun şartlar altında sazanların  yarım asır kadar yaşayabildikleri 1.5m uzunluğa ve 35 kg aüırlığa kadar ulaşabildikleri görülmektedir.Ükemizdede bir çok göl ve barajlarda 30 kg mı bulan balıklar tespit edilmişitr.
Fakat aşırı ve biliçsiz avlanma sonucu ülkemizde bir çok bölgede balık popülasyonu hızla azalmaktadır.Gelelim sazan avı hakkında faydalı olabilecek bilgileri anlatmaya.
DİP OLTASI İLE SAZAN AVI
Sazan dipte avlanmayı sevdiği için dip oltası büyük ve iri bir balık yakalamak isteyenler için ilk tercih olmalıdır.szan avı evde hamur hazırlamak ile başlar.Avlanacağımız bölgeyi iyice yemlemek için ve oltamızda kullanmak için hazırladığımız hamurun içine  vanilya, meyve esansları , mısır unu ve tatlandırıcılar ekleyerek suyun içinde  hamurun erimesiyle kokular dağılacak balıklar oltanızın çevresinde toplanmaya başlayacaktır.

Hamur ile avlanacak isek sazan yayı kullanmamız gerekir.Humuru yay görünmeyecek şekilde  iyice sıkmalıyız ki oltamızı atarken yemimiz bozulmasın ve suyun içinde balık tel parçasını ilk aşamada görerek ürkmesin.İğnelere isteğe kalmış şekilde mısır, solcan yada hamur takılabir tabiyki.Avlanacağınız bölgede doğal yöntemler ile balıklar tahılla buluşup tahıl ile besleniyolarsa solcan kullanarak  balık yakalama şansınız azalacaktır.Tahıla alışan balıklar için mısır en ideal seçenek olacaktır.Sazan yayımızı hazırlayıp atacağımız uzaklığa göre ağırlıkta bir gezer kurşun takıp oltayı  atabildiğimiz kadar  uzağa atıp artık bize beklemek kalıyor.Bir kamış yada tahta oarşasına misinamızı sabitleyip zilimiz takp balığın oltaya takılmasını bekleğeceğiz artık.
Sazan ürkek bir balık olduğu için oltaya vurduğu anda misinayı çekmemek gerekir.Sazan önce yem etrafında dolaşır, tehlike olmadığını inandığı anda yemiş ağcına alıp yutmaya çalışacaktır.Hareket eden olta balığı huylandıracak  balık yemi ağzına almış olsa bile geri kusacaktır.Oltayı bırakıp balığın iyice yemi yutmasını beklemek en doğru yöntemdir.
BOİLİ TOPU İLE SAZAN AVI
İlk olarak yurtdışında uzun yıllardır kullanılan ve ülkemizde de henüz yeni kullanılmaya başlandığını söyleyebileceğimiz boili nedir.Boili kaynatılmış ve göneş altında kurutulmuş küçük hamur topçuklarıdır.İlk başlarda evde hazırladığımız hazır olarak bulumayan bu topçuları artık balıkçılardanda temin edebilmektesiniz.Bir çok çeşidi meyve aromalısı olan bu topçukları kullanırken seçim artık size kalıyor.
Peki normal hamurdan nefarkı var bu boili toplarının.Sazan dipte avlanırken sürekli bir çamuru al ver şeklinde ağzında devir dayım olarak çevirir.Bunu için yemimisin sağlam olası ve hemen dağılmaması gerekir ki sazan bu ağız hareketi ile yemimiz iğneden düşmesin.Bir en önemli özelliliği daha ise küçük balıkların bu sert topçukları didikleyip  iğneden düşüremedikleri için by teknik ile büyük avlar yakalama şansınız çok daha fazla olacaktır.  
Resimlerde gördüğünüz şekilde boili topları her renkte  olabiliyor.Atacağınız uzaklığa uygun bir kurşun ile tekli  siyah iğne ve tekli yada daha çok boili topunu iğnenize sabitleyerek büyük avlar yakalamaya başlayabilirsiniz.
SOLUCAN İLE SAZAN AVI
Kırmızı toprak solucanıda sazan balığının sevdiği yemler arasındadır. Bahçenizden veya toprağa ulaşabileceğiniz nemli bir bölgeden balığa gitmeden önce topladığınız solucanlarlada sazan avı yapabilirsiniz. Çoğu av yapılan göl ve baraj çevresinde solucan satan balık malzemesi satan yerlerdende solucanları temin edebilirsiniz.  Solucana balık avında avlandığınız bölgede yaşayan diğer balıklarda rabet göstereceği için oltanıza süpriz balıklarda gelebilir. 
Etiketler :solucan ile sazan avı, sazan avı 2016, sazan avı , olta takimi , olta balikciligi , sazan oltasi , sazan avı 2014 , sazan avı malzemeleri , sazan balık avı , sazan avı yemleri , sazan avı video , sazan avı zamanı , sazan avı izle , zıpkınla sazan avıboili sazan avı, gece sazan avı , kışın sazan avı , mısırla sazan avı , hamurla sazan avı , youtube sazan avı , barajda sazan avı , sazan balıgı avı
Sazan için dip oltası nasıl bağlanır?

sazanavi-20140208.jpg
Sosyal Medyada Paylaş!!!
Hata Bildirimi Yap:

Bu İçeriğe Yapılan Yorumlar

Ziyaretçi Oy Ortalaması

0,00 / 5

Oy Dağılımı

5
0% Complete (danger)
0
4
0% Complete (danger)
0
3
0% Complete (danger)
0
2
0% Complete (danger)
0
1
0% Complete (danger)
0

2.08.2014 13:41:17
----
Sazan avlamak bir tutkudur...Faydalı bilgiler için teşekkürler.



En Çok Tıklananlar

  • denizlerde_hava-durumu.PNG Denizlerimizde 3 günlük güncel rüzgar durumu
    Balıkçılar ve denize açılmak için plan yapanlar için denizleri...
  • tavuk-eti-ile-balik-avi-20140802.jpg Tavuk eti ile balık avı
    Tavuk eti ile balık avlanır mı diye düşünüyorsanız işte cevabı...
  • \d/BalikTarifleri/palamut-tava-tarifi-20141015.JPG Palamut Tava Tarifi
    Palamut tava nasıl yapılır, lezzete lezzet nasıl katılır!...     
  • sazanavi-20140208.jpg Sazan avı nasıl yapılır?
    Sazan avı teknikleri & sazan için boili topu kullanımı ve haz...
  • \d/BalikTarifleri/levrek-pisirme-tarifi-20150321 Levrek tava tarifi
    Tavada levrek nasıl kızartılır, evde levrek nasıl yapılır diye...
  • kiyi-balikciligi.JPG Kıyıdan olta ile balık avlamak
    Kıyıdan balık avı nasıl yapılır, kıyı avı için hangi balık ma...
  • yayin-baligi-yemi-20140814 Yayın balığı yemi nasıl yapılır ?
    Solucan, tavuk ciğeri ve pamuk ile yapılan çok ilginç yayın ye...
  • levrek-nasil-yakalanir.jpg Levrek avı nasıl yapılır?
    Levrek hangi havada / hangi rapala ile nasıl yakalanır...