Balık Avı Tarihi
Olta İle Balık Avı
İlk çağlardan itibaren insanların farklı farklı yöntemlerlede olsa balık avladıkları ve balıkları değerli besin maddesi olarak görerek balığa önem verdikleri bilinmektedir. Arada binlerce yılda olsa şimdiki olta iğnelerine benzeyen av malzemleri yapılmış kemikten veya tahta parçalarından yapılan bu iğnelerin bazılarında yakalanan balık geri çıkmasın diye şimdi kullandığımız iğne damaklarına benzer damakların bile oldu görülmüştür. İlk balıkçılar yaptıkları bu iğnelere bağladıkları hayvan kılı ve bitkilerden yaptıkları ipler ile şuan bizlerin avlanmaya çalıştığımız gibi balık avlamaya çalışıyorlardı.
Havuz Balıkçılığı
Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan kültür balıkçılığı aslında M.Ö bir çok uygurlık tarafından düzenli olarak yapılmakta olduğu ve havuzlarda sazan ve tatlı su kefali yetiştirildiği araştırmlar sonucu ortaya çıkmıştır.Eski Roma İmparatorluğu döneminde tatlı su havuzlarında kefal ve sazan yetiştirildiği ve bu gölgelerde bu yetiştiriciliğin orta çağın sonlarına kadar devam ettiği bilinmektedir.
Hatta işi birazdaha ilerleten Çinliler M.Ö 3000 yıllarında yaptıkları havuzlara tuzlu su doldurarak bu havuzlarda kefal üretiyorlardı.
Kafes İle Balık Avı
Şuan okyanus ve denizlerde kullanılan sağlam tel ve demir iskelet ile yapılan balık avı yöntemi ilk çağlardaki balıkçılar tarafındanda kullanılmaktaydı. Tabiyki şimdiki kadar sağlam ve dayanıklı olmasada kamış ve ağaç dallarından yapılan balık kafesleri ile balık avlanmaktaydı. Günümüzde gelişmemiş bir çok Afrika ülkesinde bu ilkel yöntem ile balık avlanmaya devam ediliyor.. Kamış ve dal parçaları ile yaptıkları kafesler ile Afrikalı balıkçılar el değmemiş bereketli Kara kıtanın özellikle nehir ve göllerinde bu kafesler ile balık avlamaya devam ediyorlar.Kemikten Olta İğnesi Nasıl Yapılır?
Etiketler: