Palamut Avı Nasıl Yapılır?
Palamut avı nasıl yapılır, hangi aylarda, hangi saatlerde palamut avlanır?
Palamut balığı Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz' de yaşayan göçebe bir balıktır. Ege denizinden sıcak sulardan Marmara'ya oradan Karadenize geçip tekrar aynı şekilde sıcak sulara sürüler halinde inan bir balık türüdür palamut. Sürüler halinde hareket etmesi özellikle Marmara'da olta balıkçıları ve ağ ile avlanan büyük balıkçı tekneleri için büyük bir nimet olarak görülür.
Özellikle eylül ayı itibariyle İstanbul kıyılarından olta balıkçıları palamut yakalamaya başlarlar. Boğaz boyunca dizilen oltacılar çapari, kaşık ve rapala ile palamut avlamaya çalışırlar. Birde marmaraya tekne ile açılma şansı olan oltacılar uzun çapariler ile palamutları toplayabilirler.
Palamut en çok hamsi ve sardalya ile beslenen avcı bir balıktır. Fakat olta avcılığında hamsi yada benzeri yemler ile avlanmak çokta verimli olmaz. Palamut avcı bir balık olduğundan bu avcıyı avlamak için en etkili yöntem at çek yöntemidir. Çapari, rapala yada kaşık ile yapılan avlar palamut için en verimli av teknikleri olacaktır. Tabi havanın durumu, suyun bulanıklığına göre seçimler doğru şekilde yapılmalıdır.
Kaz tüyü palamut çaparisi
Çapari ile palamut avı
Olta balıkçılarının en çok yercih ettiği yöntem ise beyaz palamut çaparisi ile avlanmaktır. Özellikle İstanbul kıyılarında çapari ile yapılan avlar güzel sonuç vermektedir. Palamut çaparisi için martı tüyü, kaz tüyü ve hazır naylon çapariler kullanılır. Kıyıdan yapacağınız çapari avları için kollar 0.30, beden 0.40, kurşun 120 gr ve 10 lu çapari takımı en doğru tercih olacaktır. Olta kıyıdan olabildiğince uzağa atılır ve sert hareketler ile sarım yapılır. Balık hissedildiği anda hiç beklemeden ve boşluk verden balığı çekmek gerekir. Hızlı yüzen bir balık olan palamut boşluk kaldığında ya iğneden kurtulur yada etrafında dönerek diğer kullara takılarak oltanızı karıştırır.
Tekenden avlanıyorsanız eğer 10 lu çaparinizi 50 liye kadar uzatabilirsiniz. Tabi teknede karışmasın diye dikkatli olunmalı, mümkünse çekilen kollar teknenin iki ucuna sabitlenmelidir. Yoksa çekilen misinanın üzerine düşen bir balık size bir köme karışmış çapari hediye edecektir.
Martı tüyü palamut çaparisi
Hazır palamut çaparisi
Rapala ve kaşık ile palamut avı
Palamut avlamak için rapala veya kaşık kullanmakta bir diğer yöntemdir. Rapala için bir çok faklı markada onlarca farklı model seçeneği var. Tavsiyem olarak rapalada gümüş sırtı mavi olan Daiwa Seabass Hunter modeli yada bu modele benzer renkteki modelleri kullanmanızı tavsiye edebilirim. Kaşık olarakta fiyatıda gayet uygun olan Hansen marka kaşıkları kullanabilirsiniz. Hansen kaşıklarıda palamut avında güzel sonuçlar vermektedir. Peki rapala kıyı avında oltaya nasıl bağlanmalı derseniz 100 yada 120 gr (avlandığınız bölgedeki atkıntıya göre arrtırabilirsiniz) yüzdürme kurşunu direk olarak klipse bağlayın ve 2 metre 0.25 misina ile rapalayı ekleyin. 0.25 misinanız sağlam olsun ki avda hüsran yaşamayın. Rapala çekilirken ara ara sert aksiyonlar yapılarak palığın dikkati çekilmeye çalışılır.
Çaparinizi ve rapalanızı hazırlayın ve sizde palamut avını deneyin derim. Palamutlar kıyıdan yakalayabileceğiniz vede büyük bir balık olduğundan avlandığında size mücadele zevki verecek bir balıktır. Haydi rastgele.
Palamut için rapala Daiwa Seabass Hunter serisi
Palamut kaşığı Hansen
Palamut avı videoları izlemek istiyorsanız tıklayın.
tekneden palamut avı nasıl yapılır kıyıdan palamut avı teknikleri gece palamut nasıl avlanır palamut takımı nasıl yapılır kıyıdan palamut nasıl yakalanır palamut çaparisine kurşun takılır mı palamut ne zaman tutulur palamut rapalası